Suska Kör

A Suska Kör 2008-as megalakulása óta nem más, mint egy cserebere kör. Egy olyan kör, melynek tagjai termékeket és szolgáltatásokat tudnak cserélni egymással. A csere alapja a Suska, ennek működtetési feltételeit lásd a módszer bemutatásánál. A csatlakozás előzetes feltétele, a személyesség szem előtt tartása miatt, egy bemutató előadáson való részvétel. Ezt követi a honlapon történő regisztráció, mely után a keres-kínál táblázatok feltöltése következik, innentől számít aktívnak a tag. Ezen kívül minden tagnak szüksége van egy Suska Füzetre, melyben vezeti az adott, illetve kapott termékek, szolgáltatások értékét suskában kifejezve. A piacozással egybekötött személyes találkozásokon lehetőség nyílik, hogy a tagok egymással megismerkedjenek, növelve az egymás közötti bizalmat.

A Suska kör célja egy olyan fizetőeszköz használata, amely forog a tagok között, ezzel serkenti a kreativitást és bátorítja új képességek kifejlesztését. Elismeri az egyén és a közösség értékteremtő képességét. Olyan tevékenységek végzésére sarkall, amely örömet nyújt a végzőjének és általa a felhasználójának is. Bőséget teremt a helyi közösségen belül, de lehetőséget ad más közösség tagjaival való cserére is. Támogatja a helyi termelés fellendülését és ösztönzi a személyes kapcsolatok kialakulását.

A Suka Kör célcsoportjába beletartozik mindenki, aki úgy érzi, jobban szeretne élni, és ezért tenni is hajlandó. Motivált arra, hogy időt, esetleg pénzt áldozzon a saját maga és társai érdekében.  Minden olyan személy alkalmas rá, aki rugalmasan tud alkalmazkodni, ha kell, megújulni a céljai érdekében. Aki nem kívülről, másoktól várja sorsa jobbra fordulását. 

A módszer alapvető jellemzője a fent említett termék-, illetve szolgáltatáscsere, pénzforgalom nélkül.  Bemutatásához fontos annak ismertetése, hogy mi is az a Suska.

A suska nem más, mint egy csereeszköz. Infláció- és kamatmentes, egy olyan csereeszköz, ahol 1 óra átlagos munkavégzés 60 suskát ér. Ettől a cserében résztvevők eltérhetnek. A csere létrejötte mindig a két fél szabad megegyezésén alapszik.

A suska használata egy kiváló eszköz a tudatosság fejlesztésére, az egyéni felelősség felvállalására, valamint korlátlan teremtői képességünk kibontakoztatására.

Lényege még, hogy a tagok a suska forrásai, ők teremtik meg, elszámolás és könyvelés nélkül működik a rendszer. Mindennek az alapja a kölcsönös bizalom.

A legfontosabb erőforrás maga az alkotó ember. Természetesen szükséges lehet forint befektetés, ami nem lehet kizáró ok, mert cserében olyan eddig elérhetetlen szolgáltatáshoz, termékhez jut, amiért nem forinttal kell fizetni, hanem a saját munkájával. Szükség van eszközökre is, de ezek többnyire úgyis kéznél vannak, hiszen a legtöbben azt a tevékenységet folytatják suskáért cserébe, amelyhez eddig is értettek, csak kapacitásaik nem voltak 100% -ban kihasználva. Természetesen érdemes megtervezni mekkora ráfordítás szükséges és mennyire piacképes a termék, szolgáltatás. Ezzel elkerülhető a csalódás. Ha az egyén úgy találja, nincs kereslet a tudására, viszont más termékre lenne igény, idő és pénz ráfordításával új területre képezheti át magát.

A havi találkozók alklmával az új tagok megismerkedhetnek a módszerrel, a már aktív tagokkal, segítséget kapnak az induláshoz. Helyi találkozók, piacok, ahol az egymáshoz közel élők tudnak találkozni.

Az alkalmi helyi lehetőségek, pl. garázs vásárok, találkozók, amik az azonos érdeklődésű tagokat kapcsolják össze: kézműves vásár, ezoterikus találkozó, kirándulás. 

 

 

Az alapelv, miszerint nincs kőbevésett szabály, okozott nehézséget, mert amint hirtelen megnőtt a létszám, már nem mindenki követte a bevált példát, nem azonosult a kör valódi céljával. Ezért szükségessé vált az alapok újratárgyalása. Mivel a suska kör azért jött létre, hogy a helyi termelőket és szolgáltatókat összekapcsolja, el kellett határolódni attól, hogy a havi bemutatóval egybekötött találkozókon rossz minőségű használt holmik forduljanak elő nagy mennyiségben. Mivel szeretnénk minőségi munkát végző iparosokat magunk között tudni, fontos, hogy minőségi ellenszolgáltatást kapjon mindenki. A használt holmik tömeges felbukkanása ezt a törekvést akadályozta. 

A Suska Kör szervezőinek, alapítóinak célja, hogy országos szinten egyre több és több Suska Közösség jöjjön létre, melyek saját piacot, illetve összejöveteleket szerveznek maguknak. Ebben már a kezdetekkor segítséget kapnak. 

 

Megvalósulás helye - Országok: Magyarország
Kőkemény honlapja: http://suska.hu, http://kecskemetisuska.blogspot.hu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/Suska/213344348703588?fref=ts,
Módszerek: Szívességbank

Képek:

Info doboz

46 Kőkemény
29 regisztrált felhasználó
3 Szakértő

CIVIL NŐK KÖZÖSSÉGE

légy aktív részese!
Ismerd meg, kapcsolódj be!