Adacs-Bábony Szociális Szövetkezet

A közösségi szövetkezetet 2011 áprilisában alapította a Felső-Kiskunsági régió Kunadacs nevű településének helyi közössége. 

Jelenleg 10 tagja van: ketten Kunadacsról, hatan Kunbábonyból és ketten Kunszentmiklósról. A szövetkezet nyitott új tagok felvételére, amennyiben hasonlóan gondolkodnak a közösségről, mint a jelenlegi tagok. Ez igen fontos kitétel, mivel közösségi alapú szövetkezetről van szó, amely a saját közösségük szükségleteinek kielégítésére született, jelenleg a felhalmozás szakaszban tart. Ez azt jelenti, hogy a tagok saját jövedelmükből fektetnek be, hogy a későbbiekben nagyobb lehetőségekkel élhessenek (pl. telket vesznek Kunbábonyban egy leendő közösségi házi céljaira), és "ingyen" dolgoznak, bevételüket félretéve, kivéve a kötelező egészségügyi járulék befizetését azon tagjaik után, akik más jövedelemmel nem rendelkeznek.

A szövetkezet központja Kunbábonyban van, ahol a Civil Kollégium Alapítvány képzési központja is található (a jó gyakorlatok részben olvashat erről). Az informális kooperáció a helyi szövetkezet és a CCF közt formálissá vált, amikor a gazdasági-pénzügyi-szociális válság miatt a CCF igyekezett a központot életben tartani.  A CCF és a Szövetkezet megállapodást kötött, hogy a központot helyi tudással és erőforrásokkal fogják fenntartani. Ez jelentős megtakarítást eredményezett amellett, hogy igen jó érzés volt egy közösség részeként létezni.

(Korábban: a szövetkezet kidolgozott egy keretrendszert egy CD folyamatra, amelyet a CCF 1997-től használt. A fő lépések ebben: a helyi aktív személyek azonosítása, a helyi közösség aktivistáinak képzése, civil szervezetek építése (Közösségi munkás szövetkezet, Közösségi gazdasági fejlesztési alapítvány és egyéb helyi szövetségek szinte a kistérség minden településén), közösségi fejlesztésű tanfolyam, illetve helyszín biztosítása a helyiek számára saját közösségi eseményeik számára a központban és környékén)

Amikor a CCF és a Szövetkezet megállapodott, a Szövetkezet tartotta fenn a házat és a parkot, látta vendégül az eseményekre érkezőket. A CCF a Szövetkezet részére biztos munkát nyújtott, a ledolgozott órák költségeit megtérítve, és szakértői információkkal, kapcsolatokkal (pl. most a fenntartható fejlődés koncepcióját és szakértőit biztosítva) segítve a Szövetkezetet.

A humánerőforrás, tudás és tapasztalat, amellyel a tagok rendelkeznek, illetve a Norvég Civil Alap keretében a két fél egy új programba kezdett, amely fenntartható fejlődést irányzott elő. Még több helyi lakost vontak be az együttgondolkodásba és cselekvésbe a közösség keretén belül, a közösség fejlesztéséért.

A partnerek a CCF oktatóközpontja mögötti földdarabot is bérlik, ahol egy konyhakertet tesztelnek, ami későbbiekben ökológiai kert lesz a szándékok szerint.

Helyi termékekkel (házi lekvár, szirup, szárított gyümölcsök, zöldségek, paszták, sütemények és húsos sütemények, szalámi, kolbász készül - elsőnek csak a CCF eseményeire a résztvevőknek, illetve a helyi lakosoknak és a helyi termelői piac látogatóinak, de a későbbiekben komolyabb gyártást terveznek indítani.

Cél

A szövetkezeti tagok hosszú távon a munkanélküli helyieknek kínálnának munkát és megélhetést, akik a munkaerőpiacon valamilyen hátránnyal indulnak. Emellett megerősítenék közösséghez való tartozásukat, amely szolidaritást nyújt, és az érdemes, élhető élet perspektíváját.

Célcsoport

Közösségi aktivisták, akik hosszú távon munkanélküliek, illetve valamilyen munkaerőpiaci hátránnyal rendelkeznek és a Felső-kiskunsági kistérségben élnek.

Módszertan

Közösségfejlesztés, közösségszervezés és közösségi tanulás

Erőforrásigény:

Humán: Nagy számú képzett, tapasztalt közösségi aktivista és szervezeteik. Korábban közösségi vállalkozások jöttek létre a helyi igények kiszolgálására (családi napközi, paprikaértékesítő szövetkezet).  Pénzügyi: Korábban civil szervezeteket hoztak létre a CD folyamat eredményeként: Közösségi munkások szövetsége, Közösségi Gazdaságfejlesztési Alapítvány. Jelenleg a Norvég Civil Alap támogatottja.    

Eszközök: számítógép, nyomtató, telefon, a CCF eszközei (motoros fűnyíró, egyéb kerti eszközök) illetve a tagok eszközei és traktorja.

Szolgáltatások: a CCF számára végzett szolgáltatások (a képzőközpont fenntartása, a központ körüli park kertészeti szolgáltatásai, vendégek ellátása)  

 

Implementációs terv

1. a CCF és a Szövetkezet együttműködését folytatni 

2. A jelenlegi Norvég Civil Alap által támogatott program végrehajtása és további lépések  

 

Jó gyakorlatok

Hosszú távú stratégia - közösség és civil társadalom

Hosszú távon folyamatos közös gyakorlatok

Civilszervezetek együttműködése, kiegészítve egymás tevékenységét

Varga Máté, CCF elnök, matev@kkapcsolat.hu

Mészáros Zsuzsa, projektmenedzser, szövetkezeti tag, mezsu.kunbabony@gmail.com

Megvalósulás helye - Országok: Magyarország

Képek:

Info doboz

46 Kőkemény
30 regisztrált felhasználó
3 Szakértő

CIVIL NŐK KÖZÖSSÉGE

légy aktív részese!
Ismerd meg, kapcsolódj be!