Mindig is tudni szeretted volna, mik azok a cserekörök és a szívességbankok, csak sosem merted megkérdezi? Megadjuk A Választ! :)

Cserekör létrehozását bárki kezdeményezheti saját környeze­tében. Nem kell hozzá más „csak” sok-sok lelkesedés, megfelelő szervezés és kis oda­figyelés az esetleg felmerülő problémákra.

Mire érdemes figyelni? 

Néhány szempont cserekör indítása előtt:

•    Nem árt előre jól átgondolni a rendszert, elkerülendő, hogy a szervezők nyakán maradjanak a gazdára nem lelt tárgyak.

•    Fontos szempont lehet a csere-viszony kialakításánál, hogy a nap végére lehetőleg senki ne maradjon nagy mínuszban.

•    Fel kell készülni olyan helyzetekre, amikor egy-egy résztvevő nem képes felmérni

az általa hozott tárgy értékét, vagy használ­hatóságát. Ilyenkor a közösség ember­ismerete, empátiája és konfliktuskezelő képessége lehet segítségünkre.

 

A szívességbank rendszerint külön erre a célra létrejött helyi közösség. Ám nincs feltétlenül akadálya annak sem, hogy egy másféle ügyekben is együttműködő helyi kisközösség legyen a cserekör működtetője. Ugyanakkor nagyon kis közösségekben nem hatékony ez a rendszer. Bár szigorú minimális létszámot nem lehet meghatározni, annyi azért elmondható, hogy legalább 50 aktív tag szinte mindig kell ahhoz, hogy egy szívességbank jól működjön; az ideális létszám pedig néhány százas nagyságú.

 

Nem mindig annak adunk, akitől kapunk, és fordítva. Egy bizalmon alapuló, hosszabb távon tervező közösségben ez a rendszer mégis működőképes. Baráti, munkahelyi vagy lakókörnyezetünkben, de akár az interneten is létrehozhatunk ilyet, vagy ha nem, csat­lakozhatunk már működő rendszerekhez.

 

Íme néhány szempont, amire érdemes figyelni:

•   Ne feledjük, mindennek alapja a bizalom!

•    Leghatékonyabban a helyi szintű szívességbankok működhetnek.

Ilyen környezetben nyílik ugyanis lehetőség a sűrűbb, szervezett összejövetelekre, sőt a véletlen, személyes találkozásokra is, amelyek alkalmával spontán módon kerül­nek szóba, derülnek ki az együttműködési lehetőségek. Túl nagy földrajzi távolság esetén az utazásra fordított energia és idő csökkenti az együttműködésre való hajlandóságot.

•    Már az elején érdemes tisztázni a szívesség és a csere határait.

Miért várunk viszonzást és miért nem?

•    Ha a cserekör kiindulópontját baráti társaság képezi, figyeljünk arra, hogy amit addig szívességből tettünk meg, azért ezután se várjunk viszonzást, csak azért, mert az együttműködés kereteit most „másképp hívják”.

•   Lehetőleg mindenki vegye ki a részét

a szervezésből, a rendszer működtetéséből. Az „egyfejű” rendszer hosszú távon életképtelen.

 

Ismerjetek meg egy konkrét példát erre a kőkeményre, a kecskeméti Suska Kört

 

Info doboz

46 Kőkemény
30 regisztrált felhasználó
3 Szakértő

CIVIL NŐK KÖZÖSSÉGE

légy aktív részese!
Ismerd meg, kapcsolódj be!