Tippek, trükkök a pazarlás megelőzésére

Készítsünk bevásárló listát a boltba indulás előtt, tartsuk nyilván a háztartásba kerülő élelmiszerek szavatosságát, ellenőrizzük rendszeresen a hűtőnk tartalmát, együk meg időben a közelgő lejáratú termékeket, valamint használjuk fel a maradékokat is.

Tudatos vásárlás

A pazarlás elleni legjobb fegyver a gondos tervezés. Ne vásároljunk többet, mint amennyire szükségünk van. Kisebb tételben vásároljunk! Amit nem veszünk meg, azt nem dobunk ki!

Sosem szabad éhesen nekivágni a vásárlásnak. Továbbá jó, ha előre összeírjuk, mit és mennyit akarunk venni. Szintén könnyebb elkerülni a túlvásárlást, ha piacon, termelőtől vásárolunk, ahol ritkábban fordul elő, hogy az ember a kelleténél ötször több – mondjuk – tojást vesz csak azért, mert éppen akciós.

Így sikerül a szükségesre csökkentenünk a hazacipelt ételek mennyiségét.

Ügyeljünk arra is, hogy amit megvásároltunk, mindig használjuk fel. Jó módszer ehhez, hogy egy hónapon át felírunk mindent, amit vásároltunk és amit kidobtunk. Ezáltal sokkal inkább tudatosul bennünk, hogy mennyi felesleget halmozunk fel.

A készletek rendszeres ellenőrzése

 

Tekintettel arra, hogy az élelmiszerekért borsos árat fizetünk, tartsunk rendszeresen ellenőrzést és nézzük végig, hogy minek jár le a szavatossága. Ez egy rendezett kamrában percek kérdése, amit érdemes havonta-kéthavonta elvégezni. Alapanyagok esetében a dolgunk könnyebb, hiszen legalább pár hétig az élelmiszerek jelentős része eltartható, a tartósélelmiszerek pedig akár hónapokig is.

A friss élelmiszerek (tej-, pék-, húsáruk), zöldségek, gyümölcsök, készételek eltarthatósága akár hűtőszekrényben történő tárolás esetén is korlátozott, így azok különös odafigyelést igényelnek. Ezért, mielőtt lejárna a szavatossága, használjuk fel őket.

 

Jó tudni, hogy mi meddig áll el. 

 

A frissen szeletelt áruk, felvágottak csak néhány napig fogyaszthatók, így nem érdemes sokat venni.

A legtöbb gyümölcs és zöldség hosszabb ideig eltartható, ha hűtőben tárolják. De csak száraz zöldséget, gyümölcsöt tegyünk a hűtőbe, különben megpenészedik.

A sajtok a szavatossági idő után is fogyaszthatók. A sajt legfeljebb csak megérik. Ha viszont a felülete megpenészedik, az a penész nem egészséges penész. De elég a szélét levágni, nem kell az egészet kidobni!

A kenyérből kerül a legtöbb a szemétbe! Vagy csak annyit vegyünk, amennyit elfogyasztunk, vagy ha többet vásároltunk, felszeletelve betesszük a mélyhűtőbe egy jól záródó zacskóban, és annyi szeletet elővenni, amennyit elfogyasztunk.

A tartós élelmiszerek csak akkor tartósak valóban, ha megfelelően száraz, hűvös helyen tároljuk.

 A konzervek elég hosszú ideig eltarthatók, de csak ha fel nem bontjuk, utána 2-3 nap alatt el kell fogyasztanunk. 

 

Főzés után a megmaradt ételt, amint kihűlt, tegyük hűtőbe. Rövid időn belül fogyasszuk el őket. Eddig állnak el:

·         főtt hús 1-2 nap

·         főtt vagy sült hal 1-2 nap

·         fasírt 2 nap

·         sült hús 3-4 nap

·         leves 3-4 nap

 

A maradékok felhasználása

 

A háziasszonyok számára gyakori kihívás, hogy alapanyagok, készételek maradékát hogyan hasznosítsák változatosan, mielőtt szavatosságuk lejárna, vagy megromlanának. Márpedig kár lenne a finom ételekért, alapanyagokért. A megmaradt ételeket is hasznosítsuk pl. gratin, ragu vagy krémleves formájában. Az is jó megoldás, ha megállapodunk egy ismerős hajléktalannal, aki rendszeresen elviszi a neki kikészített maradékot.

 

Alapanyagok felhasználása

 

Mielőtt lejárna, tönkremenne, megrohadna, megromlana! Használjuk fel a hűtőszekrényben, kamrában lévő alapanyagokat. Készíthetünk belőlük ízletes ételeket, amelyeket vagy rögtön elfogyasztunk, vagy lefagyasztunk. Így megmenekülünk attól a rossz érzéstől, hogy feldolgozatlanul kell kidobni valamit a kukába, pedig megvettük, hazacipeltük.


- A kicsit fonnyadt gyümölcs nyersen fogyasztva már nem az igazi, de például kompótnak tökéletes lehet. Vagy daraboljuk fel, és dobjuk fel vele a reggeli müzlit vagy joghurtot.


- A szikkadt kenyérből, kifliből vagy zsemléből készítsünk prézlit vagy bundás kenyeret. A száraz kifli vagy kalács akár desszert alapanyag is lehet, varázsoljunk belőle mákos vagy diós gubát, esetleg aranygaluskát, máglyarakást.

 

Készétel maradékok felhasználása

- Amit ma megehetsz, lehet, hogy holnap is! Ha marad a frissen főzött ételből, csomagoljuk be gondosan, a hűtőben másnapig is eláll. Ha pedig túl sokat főztünk, akár le is fagyaszthatjuk. Bizonyos ételek, pl. töltött paprika, gulyásleves, pörkölt, sült hús, bolognai mártás, chili con carne, palacsinta, kiválóan alkalmasak mélyhűtésre is. Ügyeljünk azonban arra, hogy mélyhűtőből kivett és felolvasztott ételt ne fagyasszunk be ismét.

- Vannak olyan ételek, amelyeket pár napon belül ugyan, de más ételek készítéséhez is felhasználhatunk, így változatosságot vihetünk az étrendbe. Különösen igaz ez a következő ételek esetében:

 

Sült hús: akár csirke, sertés, vagy marha. A sült húst szeletelve felhasználhatjuk például szendvicsek készítéséhez, csíkokra vágva tésztaszószokhoz, tésztafelfújthoz, kockára vágva salátákba, míg ledarálva (apróra vágva) leveles tészta táskák, rizottó vagy akár szendvicskrém készítéséhez. 

Pörkölt: felhasználhatjuk főzelékek feltéteként, vízzel hígítva és levesbetéttel gazdagítva levesként, de készíthetünk belőle töltött zsemlét vagy töltött zöldséget, amelyet reszelt sajttal megszórva a sütőben megsütünk. 

Grillezett zöldségek: szintén felhasználhatjuk szendvicsek, saláták, tésztaételek készítéséhez.

Használjuk a kreativitásunkat!

 

A maradékok ésszerű felhasználásával sok időt, pénzt és fáradtságot takaríthatunk meg, és a változatosságról sem kell lemondanunk!

 

FOLYTATJUK! 

Info doboz

46 Kőkemény
30 regisztrált felhasználó
3 Szakértő

CIVIL NŐK KÖZÖSSÉGE

légy aktív részese!
Ismerd meg, kapcsolódj be!