Miért kerül a kukába az élelmiszerek több, mint fele? 2. rész

Cikkünk első részét lásd itt.

Mit lehet tenni az élelmiszer pazarlás ellen?

Szerencsére egyre több termelő cég, kistermelő és vásárló látja a rendszer fenntarthatatlanságát, ezért tesznek is ellene.

Egyénileg: felelős, tudatos fogyasztás


Vásárolj közvetlenül a termelőtől

A legjobb módszer, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk, kihagyva a termelőtől az áruházig tartó hosszasabb és sokszor teljesen felesleges folyamatot, amely még egyben drágító tényező is. A termék előállításnak egyre közelebb kell kerülnie a fogyasztókhoz, anélkül, hogy alkalmazkodnia kéne a szupermarketi minőségi előírásokhoz. Ez megvalósítható a termelői boltok és termelői piacok segítségével. De ekkor is ügyelnünk kell arra, hogy lehetőleg helyi és épp idényben lévő terményeket vásároljunk.

Tervezett élelmiszervásárlás, megfelelő adagolás, tárolás

A háztartási és vendéglátó-ipari konyhákat tekintve, az élelmiszerek kidobásának főbb magyarázatai közé tartozik, hogy az a tányéron maradt, megmaradt a főzésből, vagy nem került időben felhasználásra. Itt a veszteség összefügg az egyének tudatos odafigyelésével és hozzáállásával, valamint a megfelelő  tervezéssel, adagolással és tárolással. A pazarlás elleni legjobb fegyver a gondos tervezés. A  vásárlók ritkán tervezik meg az élelmiszervásárlásukat, de azok az emberek, akik terveznek, vásárlási listákat írnak és folyamatosan ellenőrzik élelmiszerkészletüket, kevesebb élelmiszert pazarolnak, mint a „spontán vásárlók”. Ha mégis többet vásárolnánk, akkor is jobb, ha lefőzzük a nagyobb adag ételt, és a felesleget lefagyasztjuk vagy a rászorulóknak adunk egy tál ételt. Ami nekünk nem kell, más lehet, hogy szívesen megenné.

A  megmaradt fogyasztható élelmiszert szét lehet még osztani az emberek között, az amúgy kidobásra ítélt élelmiszert jó célra lehet felhasználni. A kereskedelmi és jótékonysági szervezetek együttműködhetnek a kereskedőkkel, hogy összegyűjtsék, majd eladják vagy felhasználják azt, ami másnak már nem kell, viszont még jó biztonság, íz és tápérték szempontjából. Számos országnak, köztük Magyarországnak is van már élelmiszerbank programja, melyben a felesleges élelmiszert a kereskedőktől jótékonysági szervezeteken keresztül a rászorulóknak vagy helyi piacokra szállítják.

Szintén az élelmiszer pazarlásának visszaszorítására létrejött közösségi kezdeményezés az ételcsere mozgalom, mely hazánkban is egyre népszerűbb.

Ha szeretnél az eddigieknél mélyebben megismerkedni a felesleges élelmiszer célzott felhasználásának különböző módjaival, kövess minket továbbra is a portálon, valamint a Facebookon

 

FOLYTATJUK! 

Info doboz

46 Kőkemény
30 regisztrált felhasználó
3 Szakértő

CIVIL NŐK KÖZÖSSÉGE

légy aktív részese!
Ismerd meg, kapcsolódj be!