Az élelmiszerek felhasználhatósága: fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő

Sokan nem tudják, de a termékeken szereplő "minőségét megőrzi" dátumot nem központi hatóság adja ki, hanem a gyártó határozza meg, és leginkább a kereskedők számára fontos, hiszen e határidő lejárta után már nem forgalmazhatják az adott terméket. Elővigyázatosságból is általában korábbi dátum a valósnál és annyit jelent, hogy a termék az egyes tulajdonságait a feltüntetett dátumig fogja megtartani, azaz nem jelenti feltétlenül azt, hogy a termék romlott, élvezhetetlen, vagy egészségünkre ártalmas. Ezért mérlegeljünk saját belátásunk szerint is, mielőtt egy épp lejárt terméket kidobásra ítélünk. Bízzunk érzékszerveinkben és teszteljünk, mielőtt dobunk!

 

 

Hiába áll a csomagoláson, hogy néhány napja lejárt az alma vagy a répa, ha szemmel láthatóan friss és kemény, miért dobnád a kukába? Ugyanez vonatkozik a pékárukra is. Természetes, hogy a megpenészedett kenyeret kidobjuk, de a szikkadt kiflit vagy zsemlét még felhasználhatjuk.

 

A tartós élelmiszerek közül a cukor és a só sokkal tovább eltartható, mint ahogy azt a csomagoláson jelzik. Ugyanez vonatkozik a tésztafélékre, gabonatermékekre is - kivéve a rizst. Ezért ezekből bátran bespájzolhatunk, biztosan elfogynak, mielőtt tönkremennének.
Az alkoholos italokat - különösen a 10 százalékos alkoholtartalmúaknál erősebbeket és a borféléket - is tárolhatjuk tovább, mint a címkén látható, de természetesen csak felbontás nélkül.

Hasznos tippek az élelmiszerek szavatosságához:

§  Érdemes figyelnünk továbbá arra is, hogy a szavatosság kizárólag bontatlan csomagolású élelmiszerre vonatkozik, és lényeges a feltüntetett tárolás módjának betartása is: „száraz és hűvös helyen”, „2 és 8 fok között tárolva”, stb.

§  Ha egy terméket felbontunk, ellenőrizzük, hogy ne dobjuk ki, vagy vágjuk le a csomagolás azon részét, amelyre a szavatossági időtartam vagy dátum került feltüntetésre (pl. záróelem, kupak, stb.).

§  Minden esetben ügyeljünk a termékek megfelelő tárolására, különös tekintettel felbontás után, illetve gyorsan romló termékek esetében. Felbontott termékekből szedjünk tiszta evőeszközzel, kibontott terméket csomagoljunk vissza, stb.

§  Rendszeresen ellenőrizzük a kamra és a hűtőszekrény tartalmát. A száraz/tartós élelmiszerek, mélyhűtő esetében elegendő évente néhány alkalommal, a hűtőszekrényben természetesen gyakrabban ellenőrizni, hogy mi menthetetlen, mi az, amit érdemes mielőbb felhasználni.

§  Mielőtt egy élelmiszer szavatossága lejár, zöldség megrohad, tej megsavanyodik, mérlegeljük, hogyan tudjuk felhasználni.  

§  Vásárlást követően a gyorsan romló árut mielőbb szállítsuk haza és gondoskodjunk a megfelelő tárolásról. A mélyhűtött terméket tegyük a vásárlás végén a kosárba, és szállítsuk lehetőleg hűtőtáskában, ez különösen nyáron fontos.

§  A fagyasztásnál jobb óvatosnak lenni. A mélyhűtött termékeknél a biológiai folyamatokat nem lehet teljesen megállítani, inkább csak lelassulnak, ezért hiába tároltuk az adott élelmiszert az előírásoknak megfelelően a fogyaszthatósági időpontot be kell tartani.

Info doboz

46 Kőkemény
30 regisztrált felhasználó
3 Szakértő

CIVIL NŐK KÖZÖSSÉGE

légy aktív részese!
Ismerd meg, kapcsolódj be!