Az élelmiszerek felhasználhatósága: fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő

Gyakran kerül élelmiszer a szemétbe csak azért, mert nem vagyunk tisztában azzal, mit is jelent a szavatossági idő. Túl szigorúan betartva a lejárati dátum szemétbe dobat velünk olyan ételeket, amelyet még nyugodt lelkiismerettel felhasználhatnánk. 

Nem szabad összekeverni az élelmiszerek csomagolásán található minőségét megőrzi és a fogyasztható feliratokat. Az élelmiszerek két fajta felhasználhatósági határidővel kerülnek forgalomba. A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőség-megőrzési időtartamuk van.

 

Az élelmiszerek minőségmegőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.
Azon mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandó élelmiszerek esetében, amelyeknél a minőségmegőrzési időt követő fogyasztás veszélyt jelenthet az egészségre, a minőségmegőrzési idő helyett a fogyaszthatósági idő lejárati dátumát kell jelölni.
 

Sokan a lejárati idő miatt dobnak el élelmiszert, mert pár nap múlva eléri a termék, és azt gondolják, hogy utána egyik percről a másikra egészségre ártalmassá válik. Húsnál, halnál és tojástermékeknél mindenképp muszáj ügyelni a gyors felhasználásra, ezeken a "fogyasztandó" dátum is szerepel. A rövid lejáratú élelmiszerek valóban nem tárolhatók és fogyaszthatók sokáig. A felvágottakban, húsfélékben, halakban könnyen elszaporodhatnak az egészségre veszélyes baktériumok, amelyektől megromlik az étel. Vigyázni kell a piacon vásárolt, pasztőrözetlen tejjel és tejtermékekkel is. Ezeket az árukat tényleg dobjuk ki a szemétbe, ha lejártak!

 

A többi terméknél viszont más a helyzet. 

 

FOLYTATJUK. 

Info doboz

46 Kőkemény
30 regisztrált felhasználó
3 Szakértő

CIVIL NŐK KÖZÖSSÉGE

légy aktív részese!
Ismerd meg, kapcsolódj be!